semoga kita memperoleh manfaat daripada setiap kata-kata yang keluar dari bibir kita

Tuesday, May 18, 2010

berlari sambil beramal

Assalamualaikum w.b.t....

Firman Allah " Sesungguhnya Allah memerintahkan kamu berlaku adil, berbuat ihsan dan memberi sedekah kepada kaum kerabat." (an-Nahl:90)

Daripada Abu Hurairah r.a., Nabi S.A.W. bersabda: "Berbuat ihsan pada setiap roh yang masih hidup terdapat ganjarannya." (riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Dalam surah An-Nahl ayat 90 di atas, kita telah diperintahkan oleh Allah untuk bersedekah, dan berbuat ihsan. Dalam hadis di atas pula, Rasulullah S.A.W menyatakan bahawa ganjaran akan diberi andai manusia bersedekah dan berbuat ihsan.

Apakah ganjarannya??
  1. "barangsiapa berbuat kebaikan mendapat balasan sepuluh kali lipat amalnya" (surah Al-An'am:160)
  2. "barangsiapa mengerjakan kebajikan, baik laki-laki mahupun perempuan dalam keadaan beriman, maka pasti akan Kami berikan kepadanya kehidupan yang baik dan akan Kami beri balasan dengan pahala yang lebih baik dari apa yang telah mereka kerjakan" (surah An-Nahl:97)
  3. "Adapun orang yang memberikan (hartanya di jalan Allah) dan bertaqwa dan menbenarkan (adanya pahala) yang terbaik (syurga), maka Kami akan mudahkan baginya jalan menuju kemudahan (kebahagiaan)" (surah Al-Lail:5-7)
  4. "perumpamaan orang yang menginfakkan hartanya di jalan Allah seperti sebutir biji yang menumbuhkan tujuh tangkai, pada setiap tangkai ada seratus biji. Allah melipatgandakan bagi siapa yang Dia kehendaki, dan Allah Maha luas, Maha Mengetahui". (surah Al-Baqarah:261)

ayuh sahabat-sahabat sekalian, kita rebut peluang ini dengan bersedekah dan berbuat ihsan.. Peluang sudah ada di depan mata.. "INTI-UC OPEN 14KM : RUNNING HOPES INTO REALITY". Acara ini merupakan acara larian amal sejauh 14KM dan diadakan dengan kerjasama Malay Cultural Society (MCS), American University Program (AUP) Club, and Student Action (STACT) Club. 

Objektif utama acara ini adalah untuk memberi sumbangan kepada "National Cancer Society Malaysia" dan "Malaysian Systemic Lupus Erythematosus (SLE) Association". Untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai SLE, anda boleh dapatkan maklumat di booth kami di SAO Concourse. Untuk pengetahuan sahabat-sahabat juga, kami ada membuka meja pendaftaran bagi sesiapa yang berminat, menyediakan tabung derma dan membuat jualan ringan di booth yang sama. Jadi, mari buka langkah anda dan hadir ke booth kami untuk sama-sama memberi sokongan kepada kami. 


berikut adalah sedikit info berkaitan "INTI-UC OPEN 14KM":


Venue: INTI-UC, Nilai
Date: 6 Jun 2010
Time: 7.00 a.m
Bayaran: RM 15 untuk kategori A, B dan E
RM 10 untuk kategori C dan D
Tarikh tutup pendaftaran: 21 May 2010

*walaupun tarikh tutup pendaftaran adalah 21 May 2010, anda masih dibenarkan untuk mendaftar pada 6 Jun 2010. Walaubagaimanapun, hanya sesiapa yang mendaftar sebelum/pada 21 May 2010 sahaja yang akan mendapat T-shirt percuma. Sijil peringkat negeri akan diberikan kepada semua peserta.

KATEGORI A = lelaki (18 tahun ke atas), larian 14km
KATEGORI B = perempuan (18 tahun ke atas), larian 14km
KATEGORI C = lelaki (18 tahun ke bawah), larian 8km
KATEGORI D = perempuan (18 tahun ke bawah), larian 8km
KATEGORI E = semua peringkat umur, larian 8km

hadiah adalah lumayan... untuk maklumat tambahan berkaitan hadiah dan peta larian, boleh datang ke booth kami atau layari blog INTI-UC OPEN 14KM.
Anda juga boleh menjemput kenalan-kenalan mahupun ahli keluarga untuk menyertainya. 


mari kita berlari sambil memberi sumbangan.. semoga usaha sahabat-sahabat untuk berlari dan memberi sumbangan ini mendapat keredaan Allah dan diberi ganjaran.


p/s: berkhidmat untuk masyarakat  =)

0 comments:

 

©2009 INTI I.U. MCS | by TNB